A 10 leggyakoribb arctisztítási hiba

Arctisztítási hibák

A napi bőrápolási rutin elengedhetetlen része az arctisztítás. Bármilyen bőrápoló készítmény sokkal hatékonyabban fejti ki hatását a tiszta bőrön, kevesebb krém ugyanazt az eredményt produkálja, mintha a félt tégelyt magunkra kennénk. Azaz a tisztítással pénzt is spórolunk. A hidratálók és szérumkrémek nem olcsó termékek, ezért a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni velük. Az optimális működésükhöz viszont szükség van az alapos tisztításra. S bár alapvetően tisztában vagyunk azzal, hogyan mossuk meg az arcunkat, mégis van néhány olyan hiba, amit időről-időre elkövetünk. Lássuk, melyek ezek!

1. Nem megfelelő arctisztítót használunk

Csakúgy mint a krémek esetében, az arctisztítónkat is a bőrtípusunknak megfelelően kell kiválasztanunk. A jó arctisztító anélkül távolítja el a szennyeződéseket és a fölösleges zsírt, hogy roncsolná a lipidréteget és kiszárítaná a bőrünket. A cél, hogy a bőr sima és hidratált legyen a tisztítás után, semmiképpen se feszüljön és húzódjon.

2. Nem figyelünk az összetevőkre

Az arctisztító termékekben is előfordulnak irritációt okozó anyagok, például a parabének és szulfátok sokaknál okoznak allergiát. A kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos, hogy vásárlás előtt fussuk át az összetevők listáját allergének után kutatva.

3. Napi egy tisztítás

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a javasolt napi kétszeri tisztítás helyett csak egyszer (reggel vagy este) mossuk meg az arcunkat. Pedig az arctisztítás mindkét napszakban ugyanolyan fontos, mindkettő más-más célt szolgál. A reggeli mosakodás célja, hogy életre keltse a bőrt, fokozza a keringést, eltávolítsa az elhalt hámsejteket és felkészítse a bőrt a nappali krémek befogadására. Este a napközben a bőrre rakódott port, szennyeződést, sminket és a felesleges zsírt kell eltávolítanunk, hogy a bőr szabadon lélegezhessen.

4. Nem mosunk kezet

Bármilyen banálisan hangzik, az arctisztítás első lépése, hogy alaposan megmossuk a kezünket. Ellenkező esetben csak még több piszkot és baktériumot dörzsölünk a bőrünkbe, és máris lőttek a tisztaságnak.

5. Nem megfelelő hőmérsékletű a víz

Elterjedt tévhit, hogy a pórusok kitágítására forró, míg tisztítás után az összehúzásukra hideg vízben kell megmosni az arcunkat. Nos, a bőr langyos vízben érzi magát a legjobban, a hideg-meleg vizes váltófürdő több kárt csinál, mint hasznot. A forró víz amellett, hogy sokkolja a bőrt és kitágítja a hajszálereket (piros foltok jelennek meg az arcon), felborítja a bőr zsírtermelését is, amelynek két kimenetele lehet: vagy kiszárad a bőr, mivel a meleg víz az összes zsírtól megszabadítja a bőrt, vagy a bőr extrém zsírtermeléssel reagál, amely aknék kialakuáláshoz is vezethet.

6. Nem alapos az öblítés

Nagyon fontos, hogy alaposan öblítsük le az arctisztítószert, mert a bőrön maradó szermaradványok eltömíthetik a pórusokat, ezzel gyulladást, irritációt okozva.

7. Dörzsölés

Arcmosás után a törölközővel ne dörzsöljük szárazra a bőrünket, csak gyengéd mozdulatokkal itassuk fel a víz nagy részét. A bőr maradjon enyhén nedves, így a hidratáló krém jobban be tud szívódni.

8. Túlzásba vitt radírozás

A frissen radírozott, puha bőr érzete komoly függőséghez vezethet arra csábítva bennünket, hogy minden nap a bőrradír után nyúljunk. Azonban a túlzott radírozást még a legmakulátlanabb bőr is megsínyli, azoknál pedig, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek, súlyos károkat okozhat. Heti kétszeri radírozás bőven elegendő, hogy a bőrünket fitten tartsuk.

9. A nedves tisztítókendő nem elég

Az arctisztító kendők használata nagyon kényelmes, de nem helyettesíti az alapos arcmosást. A törlőkendővel csak elmaszatoljuk a sminket és a szennyeződéseket, a bőrt nem tudja tökéletesen megtisztítani. Emellett a kendőt átitató vegyszerek sokszor okoznak irritációt is.

10. Elmarad a hidratálás

Tisztítás után rögtön kenjük be az arcunkat hidratáló krémmel, mert csak így tudjuk a kellő nedvességet a bőrünkben tartani. A krémet enyhén nedves bőrre vigyük fel, ezzel is segítve a beszívódását. Ha túl sok idő telik el az arcmosás és krémezés között, a bőr túlzottan kiszárad, és a hidratálóban lévő hatóanyagok nem tudnak kellőképpen a bőrbe hatolni, száraz, feszülő érzés fog jelentkezni.