Cellulit-narancsbőr kezelés

Cellulit megszűntetése, narancsbőr elleni kezelés tű nélküli mezoterápiával

Cellulitos bőr, narancsbőr kezelésMit is jelent a cellulit, milyen kifejezést takar, miért küzdenek oly sokan ellene?

A cellulit kifejezés a bőr irha rétegében lerakodó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet és egyre nagyobb gömböcskéket alakítanak ki.A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét , így a bőr felülete a narancs héját utánzóan egyenletlenné válik.

Ha röviden akarunk fogalmazni: a cellulit a kötőszövet (a bőr alatti zsírszövet) ödémája, vizenyője, melynek oka a sejtekben felhalmozódott sok toxikus anyag. Fogyókúra általában azért nem megoldás, mert a sejtekben rekedt anyag fő tömege nem zsír, hanem víz (ennek ellenére vízhajtókra sem reagál).

A narancsbőr a felnőtt nők 90%-át érinti, szerencsére nagy részüket csak enyhébb formában, előfordulásanagyon ritka. Elsősorban a csípőtájon és combokon jelentkezik. Fokozatosan alakul ki. Az esetek 14%-ában már kamaszkorban megjelenik. 25%-a a klimatérium alatt, a többi pedig a terhesség során vagy a fogamzásgátló tabletta szedésekor jelentkezik. Kezdetben csak akkor látható, ha egy bőrredőt az ujjaink közé csípünk. Közepes súlyosságú esetben csak állva látszik, de fekve nem. Súlyosabb formájában állva és fekve egyaránt látszanak a behúzódások, ami narancshéjra vagy matrac felszínére emlékeztet.

A cellulit fokozatai:

0. fokozat: a matrac-jelenség a bőr ráncolásával még nem váltható ki, álló és fekvő helyzetben a comb és a far bőre sima. Karcsú nőkre, sportolókra jellemző.

1. fokozat: a bőrfelszín sima, de széthúzva már egyenetlen a felszín. A nőies típusok jellemzője, férfiaknál az androgénszint (férfi nemi hormon) csökkenésekor látható.

2. fokozat: a bőr fekve sima, de felállva látható a narancsbőr. Súlyfelesleggel rendelkező nőknél és csökkent androgénszintű férfiaknál látható jelenség.

3. fokozat: a matracfenomén állva és ülve is látható - sokszor ruhán keresztül is-, sőt, eltorzítja a végtagok és a far kontúrját. Elhízás és öregedés jeleként fordul elő.


Miért alakul ki a cellulit?

Feltételezik, hogy a cellulit kialakulására nagyobb az esély, ha viszonylag kevés az izom és több a zsír. Ugyancsak elősegíti a kialakulását a sok ülés (pl. irodai munka), mozgásszegény életmód, illetve a fogyás-hízás gyakori váltakozása, de sovány nőkön, sőt már serdülőkön sem ritka.

A bőr állagának megváltozása nemcsak esztétikai kérdés. Keletkezése mögött sokszor a szervezet hormonális egyensúlyának a megbillenése, helytelen táplálkozási szokások (sok hús, cukor, finomított élelmiszer, adalékanyagok), kevés folyadékfogyasztás bújik meg. A cellulitról hosszú évekig a bőrgyógyászok, kozmetikusok is azt gondolták, hogy a bőr alatti laza kötőszövet gyulladásáról van szó, s hogy elegendő a bőr felszínének kezelése. Ma már tudjuk, hogy a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódik a salakanyag. A cellulites testrészben nyirokpangást, később értágulatot, érkárosodást okozhat a nyirokáramlás zavara. Újabban a zsírszövetben lerakódó, a táplálkozással a szervezetbe kerülőis magyarázzák a jelenséget. mérgek lerakódásával

Miért veszélyeztetettebbek a nők?

Cellulit kezelésA női nemi jelleget kialakító női hormon, az ösztrogén hatására a bőraljában lévő zsírszövetben fokozódik a zsírsejtek (adipocyták) lerakódása. Férfiaknál ritkán alakul ki, ennek oka részben az ösztrogén jóval alacsonyabb szintje és a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezetében található eltérés. Amíg a nőké téglalap, addig a férfiaké trapéz alakú, ami feszesebb kötést biztosít, így nagyobb ellenállásra képes.

A férfiak kötőszöveti rostjainak szerkezete tehát eltér a nőkétől - feszesebb kötésű, nagyobb ellenállású-, míg a női kötőszövet lazább. Ez élettani jelenség, ez teszi lehetővé például, hogy a bőr terhesség idején erősen meg tudjon nyúlni, valamint egyben biztosítja azt is, hogy a női szervezet több energiatartalékot halmozhasson fel zsírszövet formájában. Ha a terhes kismama valamiért nem jutna elég táplálékhoz, a zsírtartalékoknak köszönhetően a baba fejlődése nem áll meg. A vészhelyzet esetén aktivizálandó zsírtartalékok elsődleges raktára a felsőcomb, a csípő és a fenék.

A kialakulásért felelős tényezők

1. Öröklődés és szociális tényezők

Genetikai adottságoktól függ, hogy a kötőszövetekben mennyi zsírsejt található. Sajnos a hajlam örökölhető, ezért főként a hízásra hajlamosabb emberekre jellemző a narancsbőr. Kiemelkedő jelentősége van a családi étkezési és életmódbeli szokások „öröklődésének” is, melynek ilyen relációban szintén alapvető szerepe van a cellulit kialakulásában. Ugyanígy szerepe van az adott társadalomra jellemző étkezési szokásoknak és kultúrának is. (Gondoljunk csak a fejlett országok sokszor túlhajszolt állampolgáraira, melyek a kor egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ám adalékanyagokban gazdag „modern” ételeit preferálják, illetve azokra a társadalmakra, ahol jóval több zöldséget, gyümölcsöt, halat, tiszta vizet, stb. fogyasztanak, illetve megfelelő időt fordítanak mind az étkezésre, mind az elkészítésre.)

2. Ösztrogén hormon

Ha a szervezetben megnő az ösztrogén mennyisége - például serdülőkorban, terhesség idején vagy fogamzásgátló tabletták szedése során -, akkor könnyebbé válik a zsír és a víz raktározása. Az ösztrogénekről ismert, hogy az ödéma készséget fokozzák. A narancsbőr kialakulhat vékony, nyúlánk testalkatúaknál is, de elsősorban a nőiesebb típusokat sújtja, akiknél magasabb a női nemi jelleg kialakításáért felelős ösztrogén-hormonszint. Férfiaknál is kialakulhat a cellulit, ha a férfi-női hormon egyensúlya valamilyen oknál fogva felborul. Előfordulhat, hogy a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént. Ilyenkor a hormon, illetve a zsír lerakódását a bőr alatti kötőszövetekben, amelynek állaga kocsonyássá válik (gélszerű, zselészerű). A máj súlyosabb károsodása esetén gyakran egyéb nőies változások is bekövetkezhetnek pl. alkoholista, májzsugorban szenvedő férfiaknál előforduló mellnövekedés, mely gyakran féloldali hatására megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet alapállománya, amely elősegíti a víz és só visszatartását (gynecomastia).

3. Nyirokkeringési zavar

A cellulit hátterében a nyirokrendszer elégtelen működése áll. A rugalmas rostok megnyúlása, a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódnak az anyagcsere-salakanyagok. A salakanyagoktól felduzzadt zsírsejtek akadályozzák a szövetfolyadék útját, így a megfelelő anyagcsere, a méreganyagok kiválasztódása akadályozott.

4. Testsúlynövekedés

A túlsúllyal rendelkezőknél gyakoribb ez előbbi jelenség, mert zsírsejtjeik megnagyobbodott méretüknél fogva (tovább) lassítják a nyirok- és vérkeringést, így a káros anyagcseretermékek könnyebben felhalmozódnak a szövetek közti térben

5. Helytelen táplálkozás

Ha a zsírraktározás és a zsírégetés egyensúlyban van, a narancsbőr kialakulása kevésbé fenyeget. Ha viszont túl sok zsíros ételt fogyasztunk, az egyensúly felborul, és a túlzott raktározás lesz jellemző, melynek hatására akár százszoros méretűre is nőhetnek a zsírsejtek, látható elváltozást okozva a bőrön. Az élelmiszerekben található hormonok és egyéb adalékanyagok, a hús, a füstölt élelmiszerek, az édesség, az alkohol, a kávé és a kóla túlzott fogyasztása nagymértékben hozzájárulnak a salakosodáshoz. A szívtámogató, a keringésjavító és a hormon tartalmú gyógyszerek szedése, továbbá a kevés folyadék bevitel is kedvezőtlenül hat a bőr keringésére, mikrocirkulációjára.

6. Kevés folyadékfogyasztás

A folyadék meggyorsítja a nyirokkeringést, és elősegíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését. Különösen hatékony méregtelenítést lehet elérni a savak lerakódások feloldására, kimosására alkalikus víz fogyasztásával. Csak a tiszta vizet tekinthetjük ebben az esetben is kívánatosnak, sem alkoholos, sem különböző édesítő, színező szereket tartalmazó üdítőital nem segít a probléma megoldásában.

7. Mozgáshiány

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód hatására nem megfelelő a test nyirok- és vérkeringése, anyagcseréje, zsírégetése, ami a méreganyagok lerakódását és a zsírsejtek növekedését is fokozza, ez pedig növeli a cellulit kialakulásának esélyét. Az erőteljes mozgásgyakorlatok mellett ajánlott a torna, futás vagy séta, kerékpározás vagy szobakerékpározás, úszás.

8. Stressz

A stressz, a túlhajszolt életmód szintén hozzájárulhat az anyagcsere felborulásához. Az állandó idegeskedés megzavarja az anyagcsere folyamatokat, így hátráltatja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Ebból adódóan láthatóvá válik, hogy életünk szinte elkerülhetetlen problémájává vált a cellulit, mint örök probléma, mely nem kíméli egyik korosztályt sem. Ráadásul a cellulit valójában eltűntethető a tű nélküli mezoterápia segítségével, de folyamatosan visszatérő probléma lesz, hiszen e fennt említettel alapján gyakorlatilag nem tudjuk kizárni az életünkből. A cellulit kezelésnél is orvosi tisztságú hatóanyagokkal távolítjuk el a lerakodótt zsírt szöveteinkből.Hatóanyagkoktélt állíthatunk elő mind a fogyásra, cellulitra, feszesítésre, amire éppen szükségünk van. Testkezelést elkezdeni úgy van értelme, ha tudja az ember, hogy csak kúraszerűen van értelme, nem beszélve az étkezésről, intenzív mozgásról, ami nagyon is fontos kiegészítője, hogy kezeléseink minél látványosabbak és hosszan tartóbbak legyenek. Kóros testsúlynál életmóváltoztatásra is szükség van.

A cellulit- kezelésre használt tű nélküli mezoterápia hatásmechanizmusáról a Mesosense menüpontunkon.

További testkezelések >>