Tudnivalók hidratáló krém vásárlása előtt

Hidratáló krémekHidratáló krém vásárlásakor Te is biztos álltál már tanácstalanul a termékek tömkelegét felvonultató polc előtt, és fogalmad sem volt róla melyik lenne az ideális választás. A széles választék sokszor bénítólag hat az emberre, a fillérestől a több tízezres csodatermékekig minden elérhető mi szem-szájnak ingere, bőrtípusonként többféle termék is kapható. Pedig a helyes döntést nem is olyan nehéz meghozni, mint gondolnád, csupán csak néhány szempontot kell mérlegelni a megfelelő hidratáló kiválasztásakor.

 
Hogyan működik a hidratáló?

A tisztítók mellett a hidratálók a legfontosabb bőrápoló készítmények. A bőr külső rétege, az epidermisz ideális esetben nem engedi be a káros anyagokat, ill. meggátolja a nedvesség elpárolgását. Ha a bőrsejtek közötti teret kitöltő lipidréteg egyensúlya felborul, akkor fokozódik a vízvesztés, amely a száraz bőr kialakulásához vezet. A hidratálók feladata ennek a lipidrétegnek és ezáltal a vízháztartásnak a helyreállítása a felhámban.

A hidratáló anyagoknak 3 típusát különböztetik meg:

  • Az okluzív típusúak réteget, egyfajta fizikai védvonalat képeznek a bőr felszínén, így meggátolva a vízvesztést. Ilyen anyag például a vazelin, a viasz, a különféle olajok és a szilikon. Egyes okluzív hidratálóknak nem túl kellemes a viselete, ezért más (pl. emolliens) anyagokkal kombinálják őket, hogy a krém állaga könnyedebb legyen.
  • A második csoportba az emolliens anyagok, azaz a lágyítók tartoznak, amelyek a felhámba beszívódva puhává varázsolják a száraz, hámló bőrt. Hasonló vegyületekből állnak mint az okluzív típusú hidratálók, hatóanyagaik között szerepel a repcepolaj és a glikol-sztearát.
  • A humektáns anyagok a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe vonzzák és ott megkötik a nedvességet. Ebbe a csoportba tartozik a glicerin, az urea vagy a pirrolidon-karbonsav (PCA). A humektáns anyagok hatásfoka kiemelkedő, emiatt nagyon sok termékben alkalmazzák, egyetlen hátrányuk, hogy a bőrön ragadós érzetet keltenek, ezért más összetevőkkel kell keverni, hogy ezt a hátrányt kiküszöböljék.

Mint látható mindhárom típusnak megvan a saját hatásmechanizmusa, különbözőképpen vesznek részt a hidratálásban, ezért az előnyös tulajdonságaikat kihasználva kombinálni szokták őket egy készítményen belül. Emellett a legtöbb hidratáló tartalmaz még vitaminokat és proteineket is, amelyek szintén segítenek a nedvesség megtartásában, ill. egyes termékekben megtalálható az alfa-hidroxi sav (AHA), amely egyfajta kémiai hámlasztóként eltávolítja az elhalt hámsejteket. Nagyon száraz bőr esetén jó választás az AHA tartalmú hidratáló.

Útmutató a megfelelő hidratáló kiválasztásához

Néhány próbálkozásba beletelhet, mire ráakadsz a Neked legjobban megfelelő hidratálóra, de az alábbi szempontok figyelembevételével megkönyítheted a dolgodat.

Figyelj az összetevőkre!

Mielőtt a kosaradba raksz egy hidratálót, mindenképp fusd át az összetevők listáját (a felsorolás első 4-5 eleme a fontos), hogy lásd milyen hidratáló anyagokat (glicerin, uraea, lanolin, vazelin, stb.) tartalmaz, így ha nem jön be az adott krém, a következő választásnál már tudod szűkíteni a kört egyes hatóanyagok kizárásával. A kockázat csökkentése érdekében lehetőleg jó nevű, megbízható gyártó termékét válaszd.

Legyen benne fényvédő!

A hidratálás mellett bőröd fiatalos megjelenését azzal tudod a leginkább megőrizni, ha a káros UV sugárzástól is véded. Ezért olyan hidratáló krémet keress, amely legalább 15 faktor hozzáadott fényvédőt is tartalmaz.

Passzoljon a bőrtípusodhoz!

Mindenki küzd valamilyen bőrhibával és nincs két ember, akinek ugyanolyan megjelenésű  lenne a bőre, de ennek ellenére minden bőrt be lehet sorolni különböző kategóriákba. Hidratáló vásárlása előtt fontos tudnod, hogy melyik bőrtípus jellemzői igazak rád.

  • normál bőr: nem túl zsíros, nem túl száraz. A bőrhibák száma elenyésző, a pórusok kicsik, alig láthatók, extrém érzékenység nem jellemző. A normál bőr idővel megváltozhat, a környezeti hatások, a hormonszint ingadozása és az öregedés mind befolyásolják. Könnyű, nem zsíros krémet válassz, amely segít bőröd nedvességtartalmát egyensúlyban tartani.
  • zsíros bőr: a túl sok zsír miatt fénylik, rosszabb esetben pattanásos, aknés; jellemzően a hormonháztartás zavara okozza. Zsíros bőrre nem komedogén termék a jó választás, amely nem tömíti el a pórusokat, könnyű állagú és olajmentes.
  • száraz bőr: elegendő zsír hiányában feszül, hámlik, érzékeny. Környezeti stresszhatások ugyanúgy előidézhetik, mint a túlzásba vitt tisztítás, ill. a kor előrehaladtával jelentkező hormonális változások. Száraz bőrre sűrűbb, hatóanyagokban gazdag (szérum)krém a megfelelő, amely egész nap biztosítja a kellő nedvességet.
  • kombinált bőr: a normál/száraz és zsíros bőr keveréke. Az arc egyes részei (általában a T-vonal) a sok zsír miatt fénylenek, a pórusok tágak, míg az arc többi része inkább száraz. A kombinált bőr zsírosabb részein egy könnyű állagú hidratálót érdemes alkalmazni, míg a szárazabb területeket gazdagabb krémmel ajánlott kezelni.

Ha mindezeken felül a bőröd még érzékeny is, mindenképp hipoallergén címkével ellátott terméket keress, ezzel is csökkentve az irritáció veszélyét.

Ha nagyon száraz a bőröd, és a drogériákban, gyógyszertárakban szabadon kapható hidratálók nem szüntetik meg a bőrszárazságot, keress fel egy dermatológust, aki az igényeidnek megfelelő krémmel segíthet a problémádon.

Mikor használj hidratálót?

Ha egyszer rátaláltál a megfelelő hidratálóra, használd minden nap, még akkor is, ha épp nem érzed szükségét, mert csak így tudod megóvni a bőrödet a kiszáradástól. Amellett, hogy táplálja a bőrödet, egy jó hidratáló a finomabb ráncokat is képes némiképp kisimítani. A hidratáló felvitele előtt mindenképp tisztítsd meg az arcodat a szennyeződésektől. Mivel a hidratáló krém jobban beszívódik a felhámba, ha enyhén nedves felületre viszed fel, ezért tiszítás után ne töröld teljesen szárazra a bőrödet, maradjon egy kicsit nedves, így a krém jobban kifejti a hatását.