Hogyan válassz fényvédőt?

Fényvédelem - 2. rész

Mint azt az előző bejegyzésben olvashattad, a bőrápolás egyik legfontosabb sarokköve a fényvédelem. Ahhoz, hogy bőröd hosszú távon egészséges maradjon és megőrizze tónusát, elaszticitását, óvni kell a káros UV sugárzástól. Ezt a szerepet töltik be a fényvédő krémek, amelyeknek rengeteg fajtája megtalálható a drogériáktól a patikákig szinte mindenütt. A széles választék bizonytalanná tehet, hisz nem könnyű a temérdek készítmény közül a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani. A "Milyen fényvédő krémet válasszak?" kérdésre a dolog összetettsége miatt személyre szabott megoldásokat nem tudunk kínálni, mivel, mint minden bőrápoló termék esetében, itt is a bőrtípus és a személyes preferencia a mérvadó, de összeszedtük azokat az indikátorokat, termékjellemzőket, amelyek segítenek eligazodni a fényvédelem kacskaringós útvesztőjében.

Mit jelent az SPF?

Az SPF a faktorszámot jelző érték, amelyet minden fényvédő termék csomagolásán öles betűkkel jeleznek, s amely alapján a legtöbb ember kiválasztja a neki tetsző készítményt. Az SPF az UVB sugárzás elleni védelem jelölője, azt mutatja, hogy adott fényvédő milyen mértékben véd az UVB sugárzástól. Az UVA sugárzásnak nincs ehhez hasonló besorolása, ezért az SPF érték az UVA védelemről semmilyen információt nem közöl. Ebből következik az általános hiba, amelyet gyakran elkövetnek, hogy kizárólag csak az SPF érték alapján választanak fényvédőt.

A faktorszám szimplán azt jelzi, hogy meddig maradhatsz a napon, mielőtt leégnél. Ha például naptej nélkül 10 perc alatt leégsz, 5 faktoros fényvédővel ez az idő 50 percre nő.

A fényvédő hatékonysága 30 faktor fölött fokozatosan csökken, vagyis a védelem nem nő lineárisan. Ez azt jelenti, hogy egy 50 faktoros fényvédővel nem tudsz 50-szer hosszabb időt eltölteni a napon leégés nélkül. Egy 15 faktoros naptej kiszűri a sugarak 92%-át, míg egy 30 faktoros a sugarak 97%-át blokkolja.

A faktorszámok sem adódnak össze, tehát egy SPF30-as hidratáló krém, ill. egy arra felvitt SPF15-ös smink nem eredményez 45 faktoros fényvédelmet. Sőt, a több sokszor kevesebb.

A minimális védelem, ami a bőrrák megelőzéséhez szükséges, az SPF15. Minden, ami ennél kevesebb, csak a leégéstől véd, de nem csökkenti a bőrrák és a bőröregedés kockázatát.

A bőrgyógyászok és kozmetikusok többsége jelenleg minimum 30 faktoros termékek használatát javasolja.

Akkor mégis mi véd az UVA sugárzástól?

Nos, a kérdésre a válasz: az aktív összetevők. Minden fényvédő tartalmaz aktív összetevőket, a faktorszám mellett ezeket kell megnézni a termék címkéjén vásárlás előtt. Az összetevők listájában könnyű megtalálni őket, mivel nevük mellett százalékos arányukat is feltüntetik.

UVA elleni aktív összetevők:

Neve Mi ellen véd? Százalékos aránya a termékben
Cink-oxid UVA-1, UVA-2, UVB

5-25% között; ideális 10-20%

Titán-dioxid UVA-2, UVB

5-25% között

Avobenzone UVA-1

max. 3%

Ecamsule

UVA-2 max. 3%

A fényvédődnek a fentiek közül legalább egyet tartalmaznia kell. A legteljesebb védelmet a cink-oxid nyújtja, a másik három vegyület önmagában nem, csak más aktív összetevővel kiegészítve képes lefedni a teljes UVA spektrumot. Az ideális fényvédőben minimum 5% cink-oxid, vagy min. 5% titán-dioxid, vagy 3% avobenzone, vagy 3% ecamsule található (utóbbi kettőt általában kombinálni szokták).

Plusz pont jár a fényvédőnek, ha a fenti aktív összetevők mellett tartalmaz hozzáadott A, C vagy E-vitamint, hiszen ezek kiváló antioxidánsok, amelyek minimalizálják a szabadgyökök okozta károsodást.

Fizikai vs. kémiai fényvédő

A fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, hanem annak felületén, mintegy pajzsot alkotva, verik vissza az UV sugarak zömét. A cink-oxid és a titán-dioxid az a két összetevő, amelyek fizikai szűrőként funkcionálnak, ezeket kell keresned, ha fizikai fényvédőt szeretnél használni. Mindkét vegyület stabil, véd az UVA és UVB sugarak ellen. Lehetőleg olyan készítményt keress, amely mindkettőt tartalmazza. A fizikai fényvédők használata nagyon érzékeny bőrűeknek, napérzeknyeknek és rosaceaval küzdőknek javasolt. Állaguk sűrű, nehéz, amit sokszor alkohollal hígítanak, fehér réteget hagynak a bőrön, emellett komedogének is.

A kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, ahol elnyelik és hővé alakítják az UV sugarakat. Többféle kémiai szűrő létezik (pl. avobenzone, ecamsule, octinoxate, octisalate, octocrylene, oxybenzone, stb.), amelyeket egymással vagy fizikai szűrőkkel kombinálnak annak érdekében, hogy az UV sugarak széles spektrumát lefedjék. A kémiai fényvédők állaga sokkal könnyebb, kellemes viseletet biztosít és nem hagynak maguk után a fizikaikra jellemző fehér réteget. Mivel beszívódnak a bőrbe, ezért az izzadás és a víz nem mossa le a bőrünkről (ettől függetlenül, bizonyos időközönként újra kell kenni, mivel a napsütés leamortizálja a kémiai fényvédőket). Ebben rejlik a hátrányuk is, ugyanis sokak bőre-szeme nem tolerálja a kémiai szűrőket. Nekik jelentenek megoldást a fizikai fényvédők.

Mire figyelj még?

A fényvédő kiválasztásánál további szempontokat is mérlegelni kell, mint például:

  • Milyen a bőrtípusod?
  • Viselsz-e sminket?
  • Milyen egyéb bőrápoló terméket használsz?
  • Mennyire erős napfénynek van kitéve a bőröd? Fedett helyen vagy a szabadban töltesz több időt?

Ezek figyelembe vételével kell eldöntened, hogy önálló fényvédő krémet/tejet/spray-t veszel, vagy inkább fényvédőt is tartalmazó hidratálót, alapozót, sminket, BB vagy CC krémet használsz.

Reméljük, a fenti támpontok segítségével könnyen ki tudod választani a bőr- és életstílusodnak leginkább megfelelő fényvédő krémet. Bármelyik termék mellett is dönts, a legfontosabbat soha ne felejtsd: akár esik, akár fúj, akár hét ágra süt a nap, fényvédőt mindig viselj!