Kozmetikai megoldások hiperpigmentációra

Ahogy öregszünk, a napfény hatására előbb-utóbb majd mindenkin megjelennek kicsi, barna pigmentfoltok. De vannak olyanok, akiknél a melanintermelődés egyensúlya megbomlik, és nagy, összefüggő foltok bukkannak fel a test bármely pontján. A leginkább érintett területek az arc és a homlok. A bőr túlzott elszíneződése, azaz a hiperpigmentáció nemre, korra, fajra, bőrszínre való tekintet nélkül bárkit érinthet, s bár a jelenség önmagában legtöbbször ártalmatlan, mégis komoly kellemetlenséget okozhat.

Hiperpigmentáció

Mi áll a hiperpigmentáció hátterében?

A melanint, amely meghatározza bőrünk, hajunk és szemünk természetes színét, természetes körülmények között, napfény hatására különleges pigmenttermelő sejtek, a melanociták állítják elő a bőr legfelső rétegében, az epidermiszben. A fokozott melanintermelést több tényező is kiválthatja:

  • Genetika: a melanin mennyisége genetikailag is meghatározott, kinek többet, kinek kevesebbet termel a szervezete. Például a sötétebb bőrű rasszok bőrében eleve több a melanocita, így az ő melanintermelésük is intenzívebb. A nőknél gyakrabban alakul ki az orcát, homlokot érintő úgynevezett melazma, amely gyakran anyáról lányra öröklődik akár generációkon át.
  • Napégés: az UV sugarak hatására több melanocita lesz a bőrben, amelyek megnövekedett száma fokozott pigmentermelődéshez és májfoltok megjelenéséhez vezet. Egyes gyógyszerek napérzékenységet okozhatnak, amely szintén hiperpigmentáció kialakulásához vezethet.
  • Hormonális változások: a terhesség vagy menopauza idején megváltozik a hormonháztartás egyensúlya, ami szintén serkenti a melanintermelést, ebben az időszakban sokkal gyakoribb a barna foltok megjelenése. Emellett a fogamzásgátló tabletták és a hormonpótló terápiák is rossz hatással lehetnek a bőr pigmentációjára.
  • Bőr irritáció: a kozmetikai termékek helytelen használata, például a túlzásba vitt tisztítás, irritálhatja a bőrt, amely erre sötét foltokkal reagál. Sötétebb bőrűeknél az akne és pikkelysömör is nyomot hagyhant pigmentfoltok formájában.
Mivel kezelhetők a pigmentfoltok?

Ha a hiperpigmentáció hormonális változások eredménye, akkor jó eséllyel maguktól eltűnnek a foltok, mihelyt a hormonháztartás ismét egyensúlyba kerül (terhesség végén, fogamzásgátló tabletta abbahagyása után). Ha nem a hormonok a ludasok, akkor külső segítség igénybevételével halványítani lehet a makacs pigmentfoltokat. Lássuk, milyen megoldások léteznek.

  • Halványító készítmények: a kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékekkel egész jó eredményt lehet elérni a bőrtónus kiegyenlítésében. Viszont a szemmel látható javulás akár 3 hónapba is beletelhet, a türelem és kitartás ez esetben elengedhetetlen. Bár a halványító termékek ma már a boltok polcain is megtalálhatók és szabadon megvásárolhatók, a kezelés megkezdése előtt mindenképp javasolt kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal konzultálni, mert a nem megfelelően megválasztott és alkalmazott krémek akár ronthatnak is a helyzeten.
  • Hámlasztás, radírozás: a szakember által végzett kémiai hámlasztás vagy bőrcsiszolás (mikrodermabrázió) már sokkal gyorsabban produkál eredményt, mint a halványító készítmények. Mindkét kezelés során eltávolítják a bőr legfelsőbb rétegét, ennek eredményeképpen a bőrtónus sokkal egyenletesebb lesz. A hámlasztások egy részét végezheti kozmetikus, másik részét pedig csak orvos.
  • Lézeres kezelés: csak bőrgyógyász végezheti. A lézer javítja a pigmentfoltos bőr textúráját, kiegyenlíti a bőrtónust és csökkenti a hiperpigmentációt.

Mint látható, a már kialakult pigmentfoltokra léteznek kezelések, amelyek sokat javíthatnak a bőrtónuson. Viszont a további hiperpigmentáció megfékezése csak rajtad múlik. Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint kiemelt figyelmet fordítani a fényvédelemre. Mindig használj legalább 30 faktoros fényvédőt (pigmentfoltos bőr esetén a legjobb megoldás, ha fényvédőt is tartalmazó halványító krémet választasz) , ezzel megakadályozod, hogy az UV sugarak stimulálják a melanintermelést.