Védd magadat! A káros sugarak téged sem kímélnek

Fényvédelem - 1.rész
Miért fontos a fényvédelem?

A tavaszi napsugarak kicsalogatják az embert a szabad levegőre, a természetbe, s bár sokan csak legyintenek, a napsugárzástól már ilyenkor is védeni kell a bőrt. Annak ellenére, hogy szinte már a csapból is a fényvédelem folyik, sokan elbagatellizálják az UV sugárzás káros hatásait, nem törődnek vele, mondván nekik úgy sem eshet bajuk. Jobbik esetben a kozmetikusnál, rosszabb esetben a bőrgyógyásznál szembesülnek azzal, hogy a tartósan napsugárzásnak kitett, fényvédővel nem védett bőr károsodott, amely ráncok, pigmentfoltok, esetleg melanoma formájában ölt testet.

A környezetszennyezésnek „hála” az ózonréteg továbbra sem képes kellő mértékben kiszűrni az ibolyántúli sugarakat, ezért bőrünk megfelelő védelméről még mindig, sőt egyre inkább beszélni kell. Ha a napsugárzás nem is öl meg, de óriási mértékben hozzájárul a bőr öregedéséhez.  Ha most esetleg legyintenél, hogy téged ez nem érint, mert te nem szoktál leégni, biztos lehetsz benne, hogy a túlzásba vitt napozás jelei előbb-utóbb a te testeden is jelentkezni fognak pigmentfoltos, ráncos, petyhüdt bőr formájában.

A bőrápolás legfontosabb eleme a bőr védelme, ha semmi mást, csak fényvédőt használsz, már sokat tettél bőröd egészségének és fiatalságának megőrzése érdekében. Mindig használj fényvédőt, amikor a szabadban tartózkodsz – mindig, azaz akkor is, amikor épp felhős, borult az idő. A fényvédelem a legjobb befektetés, amit a bőrödért tehetsz, és hidd el, hosszú távon sokszorosan megtérül.

Igen, a fényvédők drágák. De a megelőzés mindig olcsóbb, mint a hibák korrigálása. Jelen pillanatban nem létezik olyan sebészeti vagy tudományos megoldás, amely képes lenne az idő kerekét visszaforgatni. Ha a bőr egyszer károsodott, javítani lehet rajta, de soha nem nyeri vissza az eredeti állapotát. Ezért ha a bőrápolásra szánt keretedet nem szeretnéd túllépni, válassz inkább például egy olcsóbb hidratálót, de a fényvédőn ne spórolj.

A természetes öregedés pont elég nagy kihívás, ne tetézd a nap károsító hatásával

Tetszik vagy sem, az öregedés születésünk pillanatában elkezdődik. Világrajövetelkor vannak a legjobb állapotban a sejtjeink, de innentől kezdve a sejtfunkció először lassan, később pedig egyre gyorsabban romlik. A gépekhez hasonlóan, mi is kopunk, elhasználódunk.

Ez különösen igaz a bőrre. A bőr testünk legnagyobb szerve, amely elsődleges védvonalként funkcionál a külső környezeti hatásokkal szemben. A bőrre nagyon kemény feladat hárul, hiszen kívül tartja a mikroorganizmusokat, felügyeli a folyadékvesztést, méregteleníti a testet, szabályozza a testhőmérsékletet, és még sorolhatnánk. De legfőképpen a szabadgyökök, szennyeződések és különféle mérgek ellen kell harcba szállnia.

A tested természetes öregedését nem tudod megállítani, de azt kontrollálni tudod, hogy mennyi káros napsugárzásnak teszed ki. A fényvédő használata egy egyszerű, de mégis hatékony módja annak, hogy lassítsd a bőr öregedését.

Hogyan roncsolja a napfény a bőrt?

A kulcsszó: szabadgyökök.  A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekulafragmentek, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük. Mindent támadnak, roncsolnak, amit csak érnek: proteineket (kollagén, elasztin), lipideket, sejtszervecskéket, és ami a legrosszabb, a DNS-t is. A károsodott DNS mutációkat, ezáltal rákot okozhat. Szerencsére a legtöbbször a sejtek képesek kijavítani a DNS károsodást, ha mégsem, akkor megsemmisítik önmagukat. A sejtek DNS javító képessége egyre csökken, ahogy öregszünk.

A napfény UV sugarai megfelelő táptalajt biztosítanak a szabadgyököknek. Amikor az UV sugárzás a bőrrel érintkezik, kölcsönhatásba lép a levegőben lévő oxigénnel, és szabadgyök-láncreakciót indít be a bőrben, aminek következtében károsodik a sejtmembrán, a proteinek, a DNS, azaz a bőr öregszik.

Az UV sugárzás serkenti a melanintermelést is, vagyis megjelennek a nem kívánt foltok és elszíneződések. A sötétebb bőr kevésbé hajlamos a leégésre, de annál inkább a foltosodásra, ezért a pigment-rendellenességek elkerülése érdekében a sötétebb bőrűeknek is feltétlenül használniuk kell fényvédőt.

Mi is pontosan az UV sugárzás?

A napfény látható fényből, infravörös fényből és ultraibolya fényből tevődik össze. Az UV sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú, elektromágneses sugárzás. 3 típusát különböztetjük meg:

  • UVA (320-400 nm)
  • UVB (280-320 nm)
  • UVC (100-280 nm)
UVA

Az UVA sugarak, amelyek legnagyobb részben felelősek a bőröregedésért, nagy hullámhosszúak, ezért képesek a bőr legmélyebb rétegeibe is behatolni. És hogy miért fontos ez? Mert az irha 70% kollagén, ill. mert itt található testünk kollagén és elasztin készletének legnagyobb része. A kollagén és az elasztin a kötőszövet lényeges alkotóeleme, ezek biztosítják a bőr rugalmas szerkezetét. Ha az UVA sugarak elérik a kollagén- és elasztinrostokat, azok működésképtelenné válnak, és a bőr „tartószerkezete” összeomlik. Ezért lesz ráncos és petyhüdt a bőr.

Amit a legtöbb ember nem vesz figyelembe, hogy az UVA sugarak mindig jelen vannak, esős időben épp úgy, mint verőfényes napsütésben. Felhős időben is kifejtik káros hatásukat, mivel 80 százalékuk átjut a felhőkön is. Ezért tévedés azt hinni, hogy fényvédőre csak közvetlen napsütésben van szükség. A bőrt minden nap védeni kell. Ha nem is égsz le, az UVA sugarak akkor is roncsolják a bőrödet.

Az UVA sugarak alattomban dolgoznak, az általuk okozott kár eleinte láthatatlan, fokozatosan válik a bőr egyre rugalmatlanabbá és ráncosabbá. Fontos megjegyezni, hogy az UVA sugaraknak nem állja útját sem az ablaküveg, sem az autók szélvédője, ezért ha irodában, ablak mellett dolgozol, ill sokat vezetsz, fényvédő használta ekkor is erősen javasolt.

Az UVA sugárzás délelőtt 8-10 és délután 2-6 között a legerősebb.

UVB

Az UVB sugarak okozzák a leégést. Mivel kisebb hullámhosszúak, mint az UVA sugarak, ezért nem is hatolnak olyan mélyre a bőr rétegeibe. Leginkább a bőr legfelső rétegét, a felhámot károsítják, de az irharétegbe is elérnek.

Az UVB sugarak intenzitása 1000-szer erősebb, mint az UVA sugaraké, ezért sokkal fokozottabban pusztítja a sejtek, ill. módosítja a DNS-t. Mindezek miatt az UVB sugárzás a bőrrák elsődleges okozója.

Az UVA-tól eltérően az UVB sugarakat blokkolja az üveg, ezért beltérben nem kell tőlük tartani.

Az UVB sugárzás délelőtt 10 és délután 2 között a legerősebb.

UVC

Az UVC sugarakat az ózonréteg teljesen kiszűri, el sem érik a földet. Szerencsére. Mert ha az ózon réteg valamilyen oknál fogva egyszer csak eltűnne, az UVC sugárzásban szó szerint megfőnénk. Nincs az fényvédő vagy hőpajzs, ami megvédene bennünket.

Röviden összefoglalva a következőket kell megjegyezned:

Az UVA sugarak

  • felelősek a bőr öregedéséért, az elasztin- és kollagénrostok károsodásáért
  • a napsugárzás 95%-a UVA sugár
  • az UVA áthatol a felhőkön és az üvegen is, ezért fényvédő használata mindig javasolt

Az UVB sugarak

  • elsősorban leégést okoznak
  • felelősek a bőrrák kialakulásáért
  • intenzitásuk a nyáron a legerősebb

A következő részben bemutatjuk a fényvédők típusait, és hogy mire ügyelj vásárláskor.