Várandósság alatt jelentkező pigmentfoltok

Terhesség - melasmaA legmakacsabb és legfrusztrálóbb bőrproblémák egyike a hiperpigmentáció, azaz amikor a melanin pigmentből túl sok termelődik és zavaró, sötét foltok formájában jelenik meg a test különböző részein. A melanin befolyásolja hajunk, szemünk és bőrünk színét, termelődésére külső és belső tényezők, például a genetika, napsugárzás, hormonális változások, gyulladások egyaránt hatással vannak. Ezekre a behatásokra a szervezet sokaknál melanin túltermeléssel reagál, amelynek egyenes következménye az egyenetlen, foltos bőrtónus megjelenése.

A melasma okozói

Terhesség alatt a hormonháztartás, alkalmazkodva az új élethelyzethez, megváltozik, erre a szervezet többek között fokozott pigmenttermeléssel reagál, amely a melasma, más néven terhességi maszk kialakulásához vezet. A terhesség mellett a hormonális fogamzásgátlók szedése, továbbá a hormonpótló terápiák is kiválthatják a melasmát, hiszen a szervezet ezekben az esetekben is hasonló hormonális változáson megy keresztül, mint várandósság idején. Mindezeken túl az UV sugárzás is súlyosbíthatja a melasmát, ezért azok, akik különösen hajlamosak erre a bőrpoblémára, kerüljék a napot, ill. használjanak széles spektrumú fényvédő termékeket, amelyek segítenek megelőzni a pigmentek túltermelődését. Emellett az öröklött hajlam, a kor és bizonyos epilepszia elleni gyógyszerek is közrejátszhatnak a melasma megjelenésében.

Típusai, tüneteiMelasma - terhességi pigmentfoltok

A melasma 90%-ban a terhes nőket érinti, de férfiaknál is előfordul. Minden etnikum érintett lehet, de a sötétebb bőrtónussal rendelkezők fogékonyabbak erre a pigmentrendellenességre. Attól függően, hogy a bőr mely rétegét érinti a hiperpigmentáció, 3 típusú melasmáról beszélhetünk:

  • Epidermális: a bőr felső rétegét érinti a melasma, és a túlzott pigmentáltság barna, jól körülhatárolható foltokban jelenik meg.
  • Dermális: az elváltozás a bőr mélyebb rétegeiben bukkan fel, a foltok színe kékes-szürke.
  • Kevert melasmáról akkor beszélünk, ha a hiperpigmentáció az epidermális és dermális réteget egyaránt érinti, és szürkés-barna foltok formájában nyilvánul meg. Ez a típus kezelhető a legnehezebben.

A melasma főként az arcon, különösen az orcákon, az orrnyereg, a homlok és a felső ajkak területén jelenik meg és csak ritkán érint más testrészeket is. Az öregségi foltokkal ellentétben a melasma szülés után, vagy az ösztrogénbevitel csökkentésével, többnyire magától, fokozatosan elmúlik. Ez hónapokba, akár évekbe is telhet, de van, akinél a foltok - ha halványabban is -, de megmaradnak.

Milyen kezelések léteznek melasmára?

Előre le kell szögeznünk, hogy a melasmát gyorsan megszüntető csodamódszerek nem léteznek. A pigmentfoltoktól való megszabadulás egy hosszú, lassú folyamat, és nem is mindenkinél vezet eredményre. A szerencsésebbek halványító termékek segítségével már rövid idő alatt is jelentős javulást érhetnek el, de vannak olyanok is, akiknél csak hosszadalmas, akár évekig tartó kezeléssorozat hozza meg a várt eredményt.

A melasma kezelésére kétféle opció áll rendelkezésre:

1. az elszíneződött bőr eltávolítása

2. a pigmenttermelés szabályozása

Az eltávolítás lézerterápiával, IPL fényterápiával vagy kémiai hámlasztással történhet. A lézer és az IPL fényterápia a bőr felszíni és mélyebb rétegeiből is képes eltüntetni a hiperpigmentált sejteket. A kémiai hámlasztás során a bőr felső rétegét távolítják el savas oldattal, így felszínre kerül a makulátlan bőr.

A melanintermelés szabályozása gyógyszerészeti, illetve halványító bőrápoló termékek alkalmazásával lehetséges. A halványító termékek kétféleképpen működnek: hámlasztással eltávolítják a pigmentált bőrsejteket és/vagy csökkentik a melanintermelést. Ezen termékek esetében fontos a napi szintű, folyamatos használat; mihelyt a kezelés megszűnik, a pigmenttermelés is visszaáll a termék használata előtti szintre.

Akármelyik kezelés vagy termék mellett döntesz, mindenképp légy kitartó és türelmes, mivel szemmel látható eredményt csak hetek múltán fogsz tapasztalni.